Care este diferența dintre 110 și 220 volți


Conectarea dispozitivelor la priză este o acțiune atât de comună încât face deja parte din pilotul nostru automat. Uscător, telefon mobil, cuptor cu microunde și așa mai departe. Lista poate continua și odată cu ea vine o întrebare: care este diferența dintre 110V sau 220V?

Care este diferența dintre alegerea unei tensiuni în detrimentul alteia? Cum funcționează în practică? Este normal ca la momentul achiziției să apară aceste întrebări. E mai bine așa. Apropo! Uneori ne lovim de această întrebare și atunci când călătorim în altă țară. Idealul este să vă gândiți la acest subiect înainte de a cumpăra un produs: alegerea corectă în acest moment poate ajuta la evitarea unor riscuri mai mari pentru instalația electrică, echipamentelor și chiar a nevoilor dvs.

Pentru început, este important să știți că tensiunea nu este nimic mai mult decât tensiunea electrică. Acest cuvânt există numai deoarece unitatea de măsură care reprezintă tensiunea este Volt (V). Tensiunea este o indicație a potențialului actual care va fi necesar pentru a opera un aparat. Astfel, diferența dintre 110 și 220 volți este în instalația electrică și în dimensionarea componentelor sale.

Calibrul firelor care vor transporta energia, de exemplu, este mai mic la o tensiune de 220V, decât într-un 110V. Acest lucru se întâmplă, prin urmare, indiferent de tensiune, puterea dispozitivelor nu se schimbă. Adică, dacă un aparat electronic are o anumită putere, o tensiune mai mică, are nevoie de mai mult curent electric pentru a menține această putere și echipamentul în funcțiune. Pentru a rezista la creșterea curentului, firele au nevoie de o grosime mai mare. Deja într-o instalație de 220V, firele pot avea un diametru mai mic, deoarece curentul electric necesar pentru ca aparatul să funcționeze va fi mai mic.

putere (W) = tensiune (V) x curent (A)

Înțelegând această parte, acum știm că nu este suficient să fim atenți doar atunci când cumpărăm dispozitivele. În primul rând, trebuie să cunoaștem tensiunea instalației electrice – cel puțin cea pe care o utilizăm cel mai mult, cum ar fi acasă sau la locul de muncă – pentru a alege echipamentul compatibil cu acesta.

Schimbarea tensiunii instalației după un proiect finalizat nu mai merită. Poate fi scump pentru buzunar și sfârșește prin a nu compensa diferența în viața de zi cu zi și de zi cu zi, deoarece există alternative la utilizarea corectă a tensiunii.

Electrician Eforie

Sfaturi:

●     Încercați să cunoașteți tensiunea prizelor și să observați în indicația produsului pe care doriți să îl cumpărați dacă este pentru o instalație de 110V sau 220V.

●     Înainte de a călători, căutați tensiunea utilizată în regiune.

●     Dacă este posibil, alegeți dispozitive bivolte, adică care funcționează la ambele tensiuni. Telefoanele mobile și computerele sunt cele mai frecvente exemple, dar multe alte aparate electronice sunt deja comercializate în versiuni bivolte.